Priprema
Medenjaci su pravi zimski klasik, omiljeni zbog svog bogatog okusa meda i začina koji stvaraju poseban miris i atmosferu praznika. Priprema nije zahtjevna, a uz nekoliko jednostavnih koraka možete dobiti ukusan i dekorativan kolačić koji je idealan za uživanje uz šolju čaja ili kao poklon prijateljima i porodici. Ovi medenjaci su savršeni i za ukrašavanje, pa možete pustiti mašti na volju i dodati svoj kreativni pečat.
Medenjaci
Sastojci za tijesto:
- 500 g pšeničnog brašna
- 1 žličica sode bikarbone (Dr. Oetker)
- 200 g meda
- 125 g šećera
- 1 omot Dr. Oetker vanilin šećera
- 125 g mekog maslaca
- 0,5 žličice soli
- 2 žlice vode
- 1 jaje
- Mljeveni začini po želji (klinčić, muškatni oraščić, piment, kardamom)
Za ukrašavanje:
- Oko 1 tuba Dr. Oetker šećerno pismo s okusom čokolade (bijelo)
- 100 g šećera u prahu
- Oko 2 žlice soka od limuna
- Malo Dr. Oetker zlatnih i srebrnih perli za dekoraciju
Priprema: Vrijeme pripreme: 80 min
Vrijeme pečenja: 12-14 min
1. Priprema tijesta:
U većoj posudi pomiješajte brašno sa sodom bikarbonom. Dodajte med, šećer, vanilin šećer, maslac, so, vodu, jaje i začine po želji. Mikserom sa nastavcima za tijesto izradite smjesu dok ne postane glatka i homogena. Ostavite tijesto u hladnjaku oko sat vremena da se stisne.
2. Priprema pečenja:
Zagrijte pećnicu na 190 °C (ili 170 °C ako koristite ventilatorsku pećnicu). Pripremite lim za pečenje i obložite ga papirom za pečenje.
3. Oblikovanje i pečenje:
Ohlađeno tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini na debljinu od oko ½ cm. Kalupe po izboru (srce, božićna drvca itd.) koristite za rezanje oblika, a zatim ih pažljivo stavite na pripremljeni lim. Pecite na srednjoj rešetki 12-14 minuta, dok ne poprime lijepu zlatnu boju. Nakon pečenja, medenjake zajedno s papirom pažljivo povucite s lima i ostavite da se ohlade na rešetki.
4. Ukrašavanje:
Nakon što se medenjaci potpuno ohlade, ukrasite ih po želji:
- Oko trećine medenjaka ukrasite šećernim pismom i ostavite da se osuše.
- Od šećera u prahu i limunovog soka napravite glazuru. Njome premažite drugu trećinu medenjaka, a zatim pospite zlatnim i srebrnim perlama. Ostavite da se glazura stvrdne.
- Preostale medenjake možete ostaviti neukrašene, uživajući u njihovom jednostavnom, prirodnom izgledu.
Ovi medenjaci su ukusni sami po sebi, ali dodavanjem dekoracija postaju i prekrasan dodatak blagdanskom stolu ili poklon za drage osobe.