Ugostiteljska oprema
NaslovnicaReceptiMedenjaci - Najpopularniji recept za medenjake

Medenjaci – Najpopularniji recept za medenjake

- Advertisement -

Priprema

Medenjaci su pravi zimski klasik, omiljeni zbog svog bogatog okusa meda i začina koji stvaraju poseban miris i atmosferu praznika. Priprema nije zahtjevna, a uz nekoliko jednostavnih koraka možete dobiti ukusan i dekorativan kolačić koji je idealan za uživanje uz šolju čaja ili kao poklon prijateljima i porodici. Ovi medenjaci su savršeni i za ukrašavanje, pa možete pustiti mašti na volju i dodati svoj kreativni pečat.


Medenjaci

Sastojci za tijesto:

  • 500 g pšeničnog brašna
  • 1 žličica sode bikarbone (Dr. Oetker)
  • 200 g meda
  • 125 g šećera
  • 1 omot Dr. Oetker vanilin šećera
  • 125 g mekog maslaca
  • 0,5 žličice soli
  • 2 žlice vode
  • 1 jaje
  • Mljeveni začini po želji (klinčić, muškatni oraščić, piment, kardamom)

Za ukrašavanje:

  • Oko 1 tuba Dr. Oetker šećerno pismo s okusom čokolade (bijelo)
  • 100 g šećera u prahu
  • Oko 2 žlice soka od limuna
  • Malo Dr. Oetker zlatnih i srebrnih perli za dekoraciju

Priprema: Vrijeme pripreme: 80 min
Vrijeme pečenja: 12-14 min

1. Priprema tijesta:
U većoj posudi pomiješajte brašno sa sodom bikarbonom. Dodajte med, šećer, vanilin šećer, maslac, so, vodu, jaje i začine po želji. Mikserom sa nastavcima za tijesto izradite smjesu dok ne postane glatka i homogena. Ostavite tijesto u hladnjaku oko sat vremena da se stisne.

2. Priprema pečenja:
Zagrijte pećnicu na 190 °C (ili 170 °C ako koristite ventilatorsku pećnicu). Pripremite lim za pečenje i obložite ga papirom za pečenje.

3. Oblikovanje i pečenje:
Ohlađeno tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini na debljinu od oko ½ cm. Kalupe po izboru (srce, božićna drvca itd.) koristite za rezanje oblika, a zatim ih pažljivo stavite na pripremljeni lim. Pecite na srednjoj rešetki 12-14 minuta, dok ne poprime lijepu zlatnu boju. Nakon pečenja, medenjake zajedno s papirom pažljivo povucite s lima i ostavite da se ohlade na rešetki.

4. Ukrašavanje:
Nakon što se medenjaci potpuno ohlade, ukrasite ih po želji:

  • Oko trećine medenjaka ukrasite šećernim pismom i ostavite da se osuše.
  • Od šećera u prahu i limunovog soka napravite glazuru. Njome premažite drugu trećinu medenjaka, a zatim pospite zlatnim i srebrnim perlama. Ostavite da se glazura stvrdne.
  • Preostale medenjake možete ostaviti neukrašene, uživajući u njihovom jednostavnom, prirodnom izgledu.

Ovi medenjaci su ukusni sami po sebi, ali dodavanjem dekoracija postaju i prekrasan dodatak blagdanskom stolu ili poklon za drage osobe.

- Advertisement -
POVEZANO

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -

POPULARNO

ZADNJE KOMENTARISANO