Ugostiteljska oprema
NaslovnicaReceptiKiseli krastavci na način moje mame

Kiseli krastavci na način moje mame

Moja mama je pravi majstor u pripremi zimnice, naročito kiselih krastavaca i cikle. Prošle godine je pripremila 52 staklenke, a do januara ih više nije bilo! Ovako ide njen recept…

KISELI KRASTAVCI

Sastojci

20 kg krastavaca

6 litara vode

2 litre alkoholnog octa

20 dkg soli

30 dkg šećera

30 g bibera u zrnu

50 g goruščice

grančice kopra

Priprema

  1. Operite krastavce i napunite staklenke.
  2. Pomiješajte vodu i ocat i u tome otopite šećer i sol (nije potrebno zagrijavati).
  3. U staklenke sa krastavcima stavite papra 10-ak zrnci, par grančica kopra i goruščicu.
  4. Zalijte pripremljenom otopinom.
  5. Na dno širokog lonca stavite kuhinjsku krpu i na to staklenke krastavaca. Pazite da se međusobno ne dodiruju kao ni sa stjenkama lonca.
  6. Stavite na peć i zagrijavajte vodu do vrenja.
  7. Kad se počnu stvarati mjehurići kao kod kuhane vode, isključite.
  8. Ako nemate više krastavaca za “dunstanje” (tako to zove moja mama), ostavite u loncu da se ohlade.
  9. Ako imate još krastavaca, onda lonac stavite pod pipu i tankim mlazom hladne vode izmijenite vruću za hladnu.
  10. Iz ohlađene vode izvadite staklenke i ponovite postupak “dinstanja” sa sljedećom turom.

    Napomena: Kod ovakve pripreme krastavaca vodite računa da su staklenke dobro zatvorene. Ja to provjeravam tako da svaku staklenku okrenem naopako…ne smije procuriti! To je bitno između ostalog i zato da vam prilikom dinstanja ili hlađenja voda ne uđe u staklenku.

POVEZANO

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Google search engine

POPULARNO

ZADNJE KOMENTARISANO