Moja mama je pravi majstor u pripremi zimnice, naročito kiselih krastavaca i cikle. Prošle godine je pripremila 52 staklenke, a do januara ih više nije bilo! Ovako ide njen recept…
KISELI KRASTAVCI
Sastojci
• 20 kg krastavaca
• 6 litara vode
• 2 litre alkoholnog octa
• 20 dkg soli
• 30 dkg šećera
• 30 g bibera u zrnu
• 50 g goruščice
• grančice kopra
Priprema
- Operite krastavce i napunite staklenke.
- Pomiješajte vodu i ocat i u tome otopite šećer i sol (nije potrebno zagrijavati).
- U staklenke sa krastavcima stavite papra 10-ak zrnci, par grančica kopra i goruščicu.
- Zalijte pripremljenom otopinom.
- Na dno širokog lonca stavite kuhinjsku krpu i na to staklenke krastavaca. Pazite da se međusobno ne dodiruju kao ni sa stjenkama lonca.
- Stavite na peć i zagrijavajte vodu do vrenja.
- Kad se počnu stvarati mjehurići kao kod kuhane vode, isključite.
- Ako nemate više krastavaca za “dunstanje” (tako to zove moja mama), ostavite u loncu da se ohlade.
- Ako imate još krastavaca, onda lonac stavite pod pipu i tankim mlazom hladne vode izmijenite vruću za hladnu.
- Iz ohlađene vode izvadite staklenke i ponovite postupak “dinstanja” sa sljedećom turom.
Napomena: Kod ovakve pripreme krastavaca vodite računa da su staklenke dobro zatvorene. Ja to provjeravam tako da svaku staklenku okrenem naopako…ne smije procuriti! To je bitno između ostalog i zato da vam prilikom dinstanja ili hlađenja voda ne uđe u staklenku.