Kremasta juha od kestena je prava poslastica za hladne zimske dane. Ova juha, bogata okusima i kremastom teksturom, pruža osjećaj topline i udobnosti, čineći je idealnim predjelom ili laganim obrokom.
Sastojci
• 500 g kestena
• 1 veliki luk
• 50 ml toplog mlijeka
• 2 češnja bijelog luka
• 1 mrkva
• 1 komad celera
• 1 litra pilećeg ili povrtnog temeljca
• 200 ml vrhnja za kuhanje
• 2 žlice maslaca
• Sol i biber po ukusu
• Prstohvat muškatnog oraščića
• Svježi peršin za dekoraciju
Priprema
1. Zagrijte pećnicu na 200°C. Kestene zarežite na vrhu i stavite ih peći u pećnicu 20-25 minuta dok ne omekšaju. Nakon pečenja, ogulite kestene i stavite ih sa strane.
2. U velikoj posudi rastopite maslac. Dodajte nasjeckani luk i pržite ga dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte sitno sjeckani češnjak, mrkvu i celer te pržite još nekoliko minuta.
3. Dodajte oguljene kestene u posudu s povrćem. Prelijte sve temeljcem i pustite da prokuha. Smanjite vatru i kuhajte 20-30 minuta, dok svi sastojci ne omekšaju.
4. Kada su kesteni i povrće mekani, smjesu usitnite štapnim mikserom ili u blenderu dok ne postane glatka i kremasta. Vratite juhu u posudu, dodajte vrhnje za kuhanje i začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Pustite juhu da lagano kuha još nekoliko minuta dok se svi okusi ne sjedine.
Poslužite juhu toplu, ukrašenu sjeckanim svježim peršinom ili kapljicom vrhnja za dodatnu kremastost. Kremasta juha od kestena nije samo ukusna, već je i hranjiva, zahvaljujući visokim nutritivnim vrijednostima kestena. Savršeno se slaže s hrskavim kruhom ili tostiranim komadićima bageta, čineći je neodoljivim izborom za sve ljubitelje bogatih i aromatičnih jela.