Ugostiteljska oprema
NaslovnicaReceptiČorba od graha i tikve

Čorba od graha i tikve

Posna varijanta graha, sa tikvom, koja malo obogati i zasladi ukus graha. Najbolje je s muškatnom ili hokaido tikvom, a ja obično malo dodam i obične tikve ili tikvice. 

Vrijeme pripreme: 140 minuta
Porcije: Oko 6 osoba


Sastojci:

  • 200-250 gr graha
  • 300-350 gr tikve
  • 1 kom glavica crvenog luka
  • 1-2 čajna mljevena crvena paprika
  • 1 čajna soja sos
  • 2 kom. mrkva
  • 2-3 kom lovorov list
  • 1/3 čajna kukurma
  • 1/4 čajna mljeveni papar
  • 1-2 kašike koncentrat rajčice

Priprema:

  1. Potopite grah u vodu preko noći, ili barem na nekoliko sati da omekša.
  2. Prokuhajte grah u vodi i ocijedite ga. Dovoljno je samo da voda proključa, nije potrebno duže kuhanje.
  3. Na ulju popržite luk, a pred kraj prženja dodajte papriku i soja sos.
  4. Dodajte grah na proprženi luk, zatim sipajte oko 1,5 litra vode (možete dodavati vodu i postepeno tokom kuhanja), kurkumu, biber, lovorove listove, mrkve i celer u komadu, koncentrat paradajza i kuhajte oko 90 minuta.
  5. Dodajte tikvu u komadu i kuhajte još 30 minuta. Pred kraj kuhanja dodajte povrtne kocke za juhu, zgnječeni i isjeckani bijeli luk, te peršin.
  6. Izvadite tikvu, mrkvu i celer, pa ih propasirajte s malo vode i vratite u lonac. Sve zajedno prokuhajte još 5-10 minuta.

Savjet: Vrijeme kuhanja graha varira zavisno od njegove vrste i starosti. Da bi se osiguralo da grah bude dobro skuhan, može se produžiti prvi dio kuhanja bez dodavanja soli, prije nego što se ubaci tikva. Umjesto obične soli, preporučuje se korištenje povrtne kocke jer daje bolji okus. Naravno, po ukusu se mogu dodati sol, vegeta ili drugi začini.

Uživajte u toplini i bogatstvu ove ukusne domaće čorbe!

POVEZANO

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Google search engine

POPULARNO

ZADNJE KOMENTARISANO