Ugostiteljska oprema
NaslovnicaReceptiTorta sa kikiriki puterom i čokoladom - recept

Torta sa kikiriki puterom i čokoladom – recept

Čokolada i kikiriki maslac su kombinacija koja se ne može pogriješiti, a kada se spoje s nepečenom podlogom od kakao keksa, rezultira jednostavnom, ali fantastičnom tortom koja će oduševiti vaše goste ili ukućane. Ovaj desert je brz za pripremu i idealan za svaki trenutak kada želite priuštiti sebi i drugima nešto slatko.

RECEPT

Sastojci

ZA PODLOGU

220 g kakao keksa

120 g putera

2-3 kašike mlijeka

ZA KREMU OD KIKIRIKI PUTERA

250 g kremastog kikiriki putera

100g krem sira

100 g šećera u prahu

½ mljevene želatine (5 g.)

400 ml slatkog vrhnja

ZA ČOKOLADNU KREMU

120 ml slatkog vrhnja

100 g čokolade za kuhanje

20 g kakaa u prahu

2 kašike šećera u prahu

400 ml mlijeka

1 krema čokolada

ZA GANACHE GLAZURU

150 ml slatkog vrhnja

150 g čokolade za kuhanje

Priprema

  1. Priprema podloge: Sameljite kakao kekse i pomiješajte ih s otopljenim, malo ohlađenim maslacem i mlijekom. Smjesu dobro izmiješajte dok ne postane mrvičasta.
  2. Formiranje baze: Kalup promjera 24 cm obložite aluminijskom folijom i utisnite smjesu keksa na dno kalupa. Poravnajte površinu i stavite u hladnjak dok pripremate kremu od kikiriki maslaca.
  3. Priprema kreme od kikiriki maslaca: U posudi pomiješajte omekšali kikiriki maslac (ako je potrebno, zagrijte ga u mikrovalnoj pećnici). Dodajte krem sir i šećer u prahu, te sve dobro izmiksajte.
  4. Dodavanje šlaga: Umutite slatko vrhnje u mekši šlag i postupno ga dodajte u smjesu kikiriki maslaca, miješajući ručno dok ne dobijete pjenastu kremu.
  5. Priprema želatine: Pomiješajte mljevenu želatinu s dvije žlice hladne vode i ostavite da nabubri 10 minuta. Zatim je lagano zagrijavajte dok se potpuno ne otopi.
  6. Miješanje kreme: Dodajte otopljenu želatinu u kremu tako što prvo pomiješate s malom količinom kreme, a zatim sve sjedinite.
  7. Hlađenje: Prelijte kremu od kikiriki maslaca preko ohlađene podloge od keksa i ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta.
  8. Priprema čokoladne kreme: Zagrijte slatko vrhnje do vrenja, dodajte izlomljenu čokoladu i miješajte dok se ne otopi i sjedini. Ohladite smjesu.
  9. Priprema mliječne smjese: Pomiješajte mlijeko, Parfe kremu čokolada, kakao i šećer u prahu, a zatim dodajte ohlađenu čokoladnu smjesu. Mikserom umutite u glatku i pjenastu kremu.
  10. Finalni sloj: Prelijte čokoladnu kremu preko ohlađene kreme od kikiriki maslaca i poravnajte površinu. Ostavite tortu u hladnjaku najmanje 30 minuta.
  11. Priprema ganache glazure: Zagrijte slatko vrhnje do vrenja, dodajte izlomljenu čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Prelijte preko ohlađene čokoladne kreme.
  12. Hlađenje: Stavite tortu u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći da se dobro stvrdne.

Posluživanje: Tortu ukrasite po želji i poslužite.

Savjet: Umjesto mljevene želatine, možete koristiti Instant želatinu koja se ne mora namakati ili grijati.

POVEZANO

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Google search engine

POPULARNO

ZADNJE KOMENTARISANO