Gusti umak od kikiriki maslaca, rižinog octa, soja umaka, javorovog sirupa i sezamovog ulja savršen je dodatak proljetnim rolama. Ove role možete napuniti raznovrsnim povrćem, kao i kozicama, svježom tunom ili lososom za dodatni okus.
RECEPT
Sastojci
ZA UMAK
• 2 kašike kremastog kikiriki putera
• 2 kašike rižinog octa
• 2 kašike soja umaka
• 2 kašike javorovog sirupa
• 1 kašikica sezamovog ulja
ZA ROLICE
• 1 Povrtne noodles
• 300 ml vode
• 1 veća mrkva
• ½ salatnog krastavca
• 1 veća crvena paprika
• listovi svježe mente
• 12 listova zelene salate
• 12 velikih okruglih listova rižinog papira (tijesta) Ø 22 cm
Priprema
- Priprema umaka: U zdjelici pomiješajte kikiriki maslac, rižin ocat, soja umak, javorov sirup, sezamovo ulje i 2 žlice vode. Dobro promiješajte dok ne dobijete gusti umak.
- Priprema kozica: Stavite kozice u kipuću vodu i kuhajte ih 2 minute. Ocijedite ih i ostavite da se ohlade (veće kozice prerežite na pola).
- Priprema tjestenine: Tjesteninu stavite u kipuću vodu i kuhajte 3 minute. Dodajte začine iz pakiranja i ulje, dobro promiješajte, a zatim dobro ocijedite.
- Priprema povrća i kozica: Povrće narežite na tanke štapiće. Na radnoj plohi rasporedite povrće, kozice, mentu i rezance.
- Namakanje rižinog papira: Veliku zdjelu napunite mlakom vodom. Umočite list rižinog papira u vodu na nekoliko sekundi da omekša, a zatim ga stavite na dasku.
- Punjenje rolni: Na donji rub rižinog papira stavite komadić zelene salate. Preko salate rasporedite prstohvat rezanaca, malo mrkve, krastavca, crvene paprike i listiće mente.
- Motanje rolni: Uhvatite donji rub rižinog papira i zelene salate te počnite motati. Kada dođete do sredine, stavite 2 kozice ispod gornjeg ruba papira.
- Zatvaranje rolni: Preklopite lijevu i desnu stranu rižinog papira i nastavite motati do kraja.
Posluživanje: Proljetne rolice poslužite s umakom od kikirikija. Ova količina je dovoljna za 3 osobe i daje 12 rolica.
Savjet: Umjesto kozica, možete koristiti svježu tunu ili losos.