Juha od leće je zdrava, ukusna i hranjiva opcija koja je savršena za svaki obrok. Ova juha je jednostavna za pripremu, a bogata je proteinima i vlaknima.
Sastojci
• 250 g crvene leće
• 1 veliki luk
• 2 češnja bijelog luka
• 2 mrkve
• 1 krompir
• 1 litra povrtnog temeljca
• 2 kašike maslinovog ulja
• 1 kašika paradajz paste
• 1 kašika mljevene paprike
• 1 kašika kima u prahu
• 1 kašika kurkume (opcionalno)
• Sol i biber po ukusu
• Sok od jednog limuna
• Svježi peršun za dekoraciju
Priprema
1. Leću isperite pod hladnom vodom dok voda ne postane bistra. Luk i bijeli luk ogulite i sitno nasjeckajte. Mrkvu i krompir ogulite i narežite na kockice.
2. U velikoj posudi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte nasjeckani luk i bijeli luk te pržite. Dodajte mrkvu i krompir te pržite nekoliko minuta dok ne omekšaju.
3. Dodajte ispranu leću u posudu i promiješajte. Dodajte paradajz pastu, mljevenu papriku, kim i kurkumu (ako koristite) te sve dobro promiješajte.
4. Dodajte povrtni temeljac i pustite da juha zavri. Smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri oko 20-25 minuta, dok leća i povrće potpuno ne omekšaju.
5. Kada leća i povrće omekšaju, usitnite čorbu štapnim mikserom ili u blenderu dok ne postane glatka. Začinite solju i paprom po ukusu. Dodajte sok od limuna i dobro promiješajte.
Poslužite juhu toplu, ukrašenu sjeckanim svježim peršunom. Možete je poslužiti uz krišku hrskavog hljeba ili prepečenog bageta. Juha od leće je savršen izbor za lagani i hranjivi obrok. Njena bogata aroma i kremasta tekstura sigurno će zadovoljiti vašu obitelj i prijatelje.