Ugostiteljska oprema
NaslovnicaReceptiJuha od Leće

Juha od Leće

Juha od leće je zdrava, ukusna i hranjiva opcija koja je savršena za svaki obrok. Ova juha je jednostavna za pripremu, a bogata je proteinima i vlaknima.

Sastojci

250 g crvene leće

1 veliki luk

2 češnja bijelog luka

2 mrkve

1 krompir

1 litra povrtnog temeljca

• 2 kašike maslinovog ulja

1 kašika paradajz paste

• 1 kašika mljevene paprike

• 1 kašika kima u prahu

• 1 kašika kurkume (opcionalno)

Sol i biber po ukusu

Sok od jednog limuna

Svježi peršun za dekoraciju

Priprema

1. Leću isperite pod hladnom vodom dok voda ne postane bistra. Luk i bijeli luk ogulite i sitno nasjeckajte. Mrkvu i krompir ogulite i narežite na kockice.

2. U velikoj posudi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte nasjeckani luk i bijeli luk te pržite. Dodajte mrkvu i krompir te pržite nekoliko minuta dok ne omekšaju.

3. Dodajte ispranu leću u posudu i promiješajte. Dodajte paradajz pastu, mljevenu papriku, kim i kurkumu (ako koristite) te sve dobro promiješajte.

4. Dodajte povrtni temeljac i pustite da juha zavri. Smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri oko 20-25 minuta, dok leća i povrće potpuno ne omekšaju.

5. Kada leća i povrće omekšaju, usitnite čorbu štapnim mikserom ili u blenderu dok ne postane glatka. Začinite solju i paprom po ukusu. Dodajte sok od limuna i dobro promiješajte.

Poslužite juhu toplu, ukrašenu sjeckanim svježim peršunom. Možete je poslužiti uz krišku hrskavog hljeba ili prepečenog bageta. Juha od leće je savršen izbor za lagani i hranjivi obrok. Njena bogata aroma i kremasta tekstura sigurno će zadovoljiti vašu obitelj i prijatelje.

POVEZANO

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Google search engine

POPULARNO

ZADNJE KOMENTARISANO